image003

FAMILJEFÖRETAG PASSAR INTE FÖR «YUPPIER»

Över hälften av alla företag ägs av familjer. De utgör en betydande andel av samhällsekonomin.

Det finns både för- och nackdelar med familjeföretag. Allt beroende på hur du ser på det. Fördelarna är bland annat att ägarna ofta är aktiva, fattar beslut snabbare och har «passion» för sin verksamhet. De är på sätt och vis företaget – ger det ett ansikte och bygger starka kulturer och traditioner baserat på långsiktighet och stabilitet.

Familjeföretag lever ofta längre. Ja, de har på många sätt ett evighetsperspektiv. Ofta överlåter man företaget till nästa generation, i en ännu bättre författning än tidigare. Precis så som man gjorde förr i tiden med exempelvis gårdar. Familjeföretag måste därför vara innovativa – för att skapa långsiktiga värden.

I familjeföretag finns det mycket känslor. Det kan innebära en del utmaningar för familjemedlemmarna. Det blir en livsstil. Du måste leverera, vara en god förebild. Medarbetare blir även en del av familjen. Det gör att de kan påverka och vara delaktiga på ett helt annat sätt än i traditionella företag.

I vårt företag är det kvinnor i ledningen. Där finns mor och dotter, Christinah Nicolaisen och jag, som leder och styr företaget. Min dotter som styrelseordförande, jag som ägare. Vi lever med företaget, både morgon, middag och kväll. Diskussioner och beslut tas vid frukostbordet, vid lunch, i baksätet på en taxi. Eller i hissen. Och på flyget där vi ofta får möjlighet till en avkopplande stund.

Och så har vi lyckligtvis en vd och en koncernledning som är specialister inom sitt respektive område. Människor som tar våra inlägg och åsikter på allvar och som även vågar att ge oss ärlig feedback och återkoppling. Även när det gör ont. För att de bryr sig och tänker långsiktigt.

Familjeföretag passar inte för alla. Och det är inga konstigheter med det. De passar i varje fall inte för «yuppier» och karriärjägare som jagar fina titlar för att fullborda sitt CV eller kortsiktiga bonusar.

image003

Min dotter Christinah och jag har diskussioner och ta snabba beslut. Her frä en speciella affärslunch.