image003

FAMILIEBEDRIFTER PASSER IKKE FOR «JAPPER»

Over halvparten av alle bedrifter er eid av familier. De utgjør en betydelig andel i samfunnets økonomi.

Det er både fordeler og ulemper med familiebedrifter. Alt etter hvordan du ser på det. Fordelen er at eierne ofte er aktive, beslutter raskere og har «Passion» for virksomheten sin. De er på et vis bedriften – gir den et ansikt og bygger sterke kulturer og tradisjoner basert på langsiktighet og stabilitet.

Familiebedrifter lever ofte lengre. Ja, de har på mange måter et evighetsperspektiv. Ofte vil familien overlevere bedriften til neste generasjon i en enda bedre forfatning enn tidligere. Akkurat som det var med gårdsbruk før i tiden. Derfor er familiebedrifter nødt til å være innovative – for å skape langsiktige verdier.

I familiebedrifter er det mye følelser. Det kan være krevende for familiemedlemmene. Det blir en livsstil. Du må levere, Være et godt forbilde. Medarbeidere blir også en del av familien. De gjør at de kan påvirke og være delaktige på en helt annen måte enn i tradisjonelle bedrifter.

I vår bedrift er det kvinner på toppen. Det er mor og datter, Christinah Nicolaisen og jeg, som styrer bedriften. Hun som styreleder, jeg som eier. Vi lever med bedriften, både morgen, middag og kveld. Diskusjoner og beslutninger tas ved frokostbordet, til lunch, i baksetet i en drosje. Eller i heisen. Og på flyet hvor vi ofte får sitte i ro.

Og så har vi heldigvis en direktør og en konsernledelse som er spesialister på hvert sitt felt. Mennesker som tar våre innspill på alvor og tør å gi oss ærlige tilbakemeldinger. Selv når det gjør vondt. Fordi de bryr seg og tenker langsiktig.

Familiebedrifter passer ikke for alle. Og det er helt greit. Det passer i hvert fall ikke for de verste «jappene» og karrierejegerne som er ute etter tittel på CVén og kortsiktige bonuser..

image003

Min datter Christinah og jeg har diskusjoner og tar raske beslutninger. Her fra en litt spesiell business-lunsj.